Hierarkiet på båten

Når det gjelder båtliv, tenker vi helst på sommer og sol, cruisere og seilbåter som går på kryss og tvers og som tar til kais for natta på en av de mange marinaene langs kysten. Mange forbinder det også med skjærgårder med holmer og skjær, telting på en øde øy og dorging etter makrell. Det er så herlig å være ute på åpent hav, at det er noe vi unner alle å oppleve.

Så er det alle de tingene man må tenke på når man er ute i båt, enten det er å bruke redningsvest, sørge for at det er bensin på tanken eller at man har sjekka at motoren lenser ut vannet. Dette er stort sett kapteinen som må ta seg av, mens mor kan sole seg på dekk og barna spille brettspill i kahytten.

Men skal du ta med familien på båtferie kan det være smart å fordele arbeidsoppgavene. Det er litt som å passe på huset, der alle har sine oppgaver. Heldigvis har man innboforsikring som dekker skader om noe skulle skje. Selv når man ferierer i båt. Her er noen roller man må sette seg inn i.

Kapteinen

Som overordnet leder på båtferien bør du skaffe deg en skipperlue for anledningen. Kapteinen må ha full oversikt og fordele oppgavene så godt det lar seg gjøre uten at noen lurer seg unna. Det er ofte blindpassasjeren og landkrabben som har tendens til det. Sørg for å sette opp et vaktsystem som alle må følge.

Springvakta

For at alle skal ta sin del av arbeidet og alle får hvile, så er det lurt å sette opp vakter. De kalles rorgjengere, og det er disse som sørger for at båten holder riktig kurs. Springvakta er førstemann ut og holder stand mellom midnatt og 4 timer utover. Når dere kommer mot land, skal du sørge for å sette en person på bavianvakta, altså en som bare holder roret når dere andre fortøyer båten.

Kokka og bysseaspiranten

Alle ombord må ha mat, og uten ei kokke blir det dårlig stelt. Kokka og byssegutten kan fikse måltidene og holde rent i byssa. En kokk må holde orden på lageret og handle inn når man ligger til kai eller har ankret opp utenfor.

Motormann

Maskinrommet er helt nederst i båten, og du må ikke la noen køye her nede. Men, en som sørger for å ha full kontroll på motoren, drivstoffet, oljene også videre, ja det er viktig. Du kan supplere med en fyrbøter, en fitter og en trikker. Disse er eksperter på reparasjoner og elektrisitet. Her kan man komplimenterer med maskinist, pumpemann og smører om man vil.

Dekksgutt

Ja, det kan til og med hende du skal delegere arbeid til en dekksgutt. Han kan sørge for at båten skinner og at alt utstyret er i orden og vedlikeholdt. Titlene du kan gi dem er matros, lettmatros og kadett, bare for å involvere dem i båtferien. På denne måten kan alle sammen få ta del i båtlivets gleder.

azonbooster