Unngå bunnstoff i år

Båtlivet er en fantastisk måte å nyte sommeren på. Men for mange er vårpussen et slit og noe de helst skulle vært for uten.

Og nå er det faktisk mulig å droppe “drittjobben” med bunnstoff. I et prøveprosjekt har Vollen Marina i Asker begynt med vasking av skroget, som alternativ til det giftige bunnstoffet. Vaskemaskinen fungerer etter samme prinsipp som en bilvask, der store børster skrubber båten under vannlinja og fjerner groe, rur og skjell. Vaskemaskinen er gratis for bruk i 2018 og får støtte fra Miljødirektoratet. I alt har prosjektet mottatt 2,2 millioner kroner i såkalt ryddestøtte. Også den verdensomspennende naturvernorganisasjonen World Wildlife Foundation er med som nær samarbeidspartner i kampen mot mikroplasten.

Pengene fra direktoratet er en del av prosjektet Grønn Marina. Prosjektet har til hensikt å finne måter som utslippet fra småbåthavner og fritidsbåtflåten kan reduseres på. Skrogvaskemaskiner er bare ett av mange ulike tiltak som også omfatter forslag som bruk av skrogduk, opplåstbare tørrdokker og installering av ultralydanlegg. Alle tiltakene er målrettet for å redusere bruken av bunnstoff på fritidsbåter. Dessverre inneholder bunnstoff store mengder tungmetaller og mikroplast som spres i vannet både under nedsliping, påføring og under bruk av båten. Ifølge ekspertene skal det holde å besøke vaskemaskinen en eller to ganger gjennom sesongen. Vasking av skroget er gratis i 2018, men kostet rundt en tusenlapp da maskinen ble installert i 2017. Hva bruken vil koste fremover er usikkert, men det burde ikke være nødvendig å ta opp ett forbrukslån for å ha råd til å bruke den.

Uansett er det nok billigere å benytte skrogvasken enn å påføre nytt bunnstoff hvert år. Og ikke minst slipper man den kjedelige jobben. Den store fordelen med båtvasken er at du slipper å ta båten opp av vannet. Hele maskinen er montert i sjøen og det er bare å kjøre gjennom den, akkurat som du gjør med en bilvaskemaskin. Maskinen håndterer både motor- og seilbåter like godt. Selve vasken tar et kvarters tid. Vaskemaskinen har få begrensninger, men klarer ikke båter større enn 54 fot. Det skulle likevel holde for de aller fleste i fritidsbåtflåten.

Siden båtvaskeren ikke har vært i bruk over lang tid er det litt tidlig å konkludere, men foreløpige tester og erfaringer fra brukere så langt er svært positive. Målinger viser at drivstofforbruket reduseres med inntil en firedel og hastigheten på båten kan økes med mellom åtte og ti knop i gjennomsnitt. I tillegg til at du slipper å tenke på vårpussen kan skrogvaskeren også være ypperlig for å forlenge båtsesongen. En av de store utfordringene for båteiere som velger å ha båten i boblehavn er at den likevel må taes opp på våren for å rengjøres og stoffes. Med vaskemaskinen er ikke dette lenger nødvendig.

azonbooster