På tide å tenke på båtpussen

Selv når kalenderen viser at det fortsatt er noen uker igjen av vinteren, er det likevel lurt å begynne å tenke på årets båtpuss.

Med den milde vinteren mange steder i landet, er det nok mange som har gått og irritert seg over at familiens båt ligger under presenning på land. For de båtfrelste føles gjerne vinteren altfor lang. Det er jo helst på vannet vi ønsker å være.

God planlegging – halve jobben

Vinteren er en god tid til å planlegge den forestående båtpussen. Dersom været holder seg mildt er det også store muligheter for å tjuvstarte litt på arbeidet. Det gamle ordtaket om at god planlegging (og verktøy) er halve jobben, gjelder i høyeste grad under båtpuss. Ved å nøye tenke gjennom hva som skal gjøres og i hvilken rekkefølge, sparer du både tid og penger – og ikke minst masse frustrasjon.

En av fordelene med å starte planleggingen tidlig, er at du kan få et godt overblikk over hva slags innkjøp du må gjøre. Når vårluften kommer og alle skal kjøpe utstyret de trenger for årets vårpuss, stiger prisene samtidig som tilgjengeligheten faller.

Ingenting er mer ergerlig enn å komme til butikken for å finne ut at de er tom for det bunnstoffet eller den primeren du hadde tenkt deg. Da må du kanskje begynne hele planleggingen på nytt.

På vinterstid er det mulig å utnytte restlageret hos båtbutikken, og skaffe deg både verktøy og utstyr til en billig penge. Du slipper også lange køer av fortvilte kunder som akkurat har kommet på at de må gjøre båten vårklar, og som i tillegg ikke har kontroll på hva de egentlig trenger.

Husk at mye av verktøyet du trenger kan du kjøpe fra andre steder enn de rene båtbutikkene. En forhandler som Byggmax er ofte billigere på rene verktøy enn de fleste båtbutikkene.

Lag en plan

Planlegging er alfa og omga når du skal starte et båtpussprosjekt. Hvis du gjør deg flid med å sette opp en prioritert liste over hvilke oppgaver som skal gjøres, hvor lang tid du regner med å bruke, hva slags utstyr du trenger og hvor mye du antar det vil koste, blir jobben betydelig lettere.

En god båtlogg vil gi deg en løpende oversikt over hvilke prosjekter som skal gjøres, og ikke minst hva som er gjort. Den dagen du skal selge båten vil en slik logg være gull verdt. Da kan du vise kjøperen ned i detalj hva som er gjort og hvilke midler som er brukt. For kjøperen vil det gi en enorm verdi å vite om bunnstoffet er kompatibelt med annet bunnstoff eller om det må pusses helt ned.

En annen stor fordel med en arbeidsplan eller logg er at du lettere kan prioritere de oppgavene som er viktige mot de oppgavene som er hyggelige eller ønskelige. Prioriter alltid «must have» over «nice to have». Det er viktigere med nye redningsvester enn med nye gardiner i kahytten.

azonbooster