Hvilken båt skal du velge?

Å kjøpe en båt er en stor investering for de fleste, og det kan være vanskelig å velge hva slags type båt man skal gå for. Du har kanskje sett deg ut drømmebåten i marinaen, men er usikker på om det er en båt som passer for dine behov. Før man går til innkjøp av båt bør man dermed tenkte grundig gjennom hva man vil ha ut av båten og hva den skal brukes til. Denne artikkelen hjelper deg med spørsmålene du bør tenke gjennom før du realiserer båtdrømmen.

– Gjør en behovsanalyse

Innen du investerer i båt er det viktig å ha tenkt gjennom flere faktorer. Det første spørsmålet man bør stille seg selv er hva båten i hovedsak skal brukes til. Om du først og fremst skal bruke båten alene trenger du en båt som egner seg godt til individuell bruk. Om du skal kjøpe en båt hele familien skal bruke er det kanskje viktigere å velge en trygg og stabil båt med god plass. Dersom det er en familiebåt du skal kjøpe burde du også sjekke mulighetene for overnatting i båten slik at familien kan dra på lengre utflukter. Du kan da også oppgradere båten med utstyr fra partyking.no slik at både barn og unge får større glede av opplevelsen.

– Hvor skal båten ligge?

Om du bor i nærheten av en lokal båthavn burde du innen båtkjøpet sjekke om du kan kjøpe eller leie en plass der. Dersom du eier en hytte nære sjøen er det også en ypperlig plass å oppbevare båten når den ikke kjøres. En annen viktig faktor er hvor båten skal oppbevares i vintersesongen, om du har mulighet til å oppbevare båten innendørs i en garasje under vintersesongen vil det være det beste med tanke på båtens videre liv.

– Pris

Båter kommer som de fleste andre goder i svært varierende pris. Hvor mye du ønsker å legge i en båt må du selv bestemme, men det er viktig å på forhånd å ha et tydelig pristak slik at du ikke plutselig sitter igjen med en båt du ikke kan betale for. En generell regel er også at du betaler for kvalitet, og det kan i flere tilfeller være smart og legge litt ekstra i en kvalitetsbåt og forsikring slik at eventuelle reparasjonskostnader blir mindre.

– Motor

Hvor stor motor du ønsker i din båt henger igjennom sammen med behovsanalysen, altså hva slags type behov du ønsker å få dekket av båten. En interessant fakta er dog at selv om en større motor koster mer enn en mindre motor vil kostandene over tid kunne bli lake lave eller mindre med en større motor. Dette er fordi en større motor ofte vil kunne kjøre mer kostnadseffektivt med tanke på drivstoff.

Dersom du tenker godt gjennom disse faktorene er du i god rute mot ditt første båtkjøp og drømmen om å suse over havet med vinden i håret!

azonbooster